Pași de urmat
Dacă te gândești sau ai visat la deschiderea unei cafenele dar nu știi de unde să începi și care sunt pașii de urmat noi te ajutăm cu informația necesară.
Unul din cele mai dorite business-uri la care mulți visează este deschiderea unei cafenele și deși poate părea ușor nu este dacă nu îți faci un plan bine stabilit. Unele detalii pot părea copleșitoare mai ales dacă ești la început de drum și nu cunoști toate lucrurile administrative de care trebuie să ții cont.
Iată pașii de urmat în deschiderea unei cafenele:
Înainte de toate trebuie să începi construcția unui plan solid de afacere. Acest plan vă deveni ulterior ca o hartă pe care trebuie să o urmezi pentru a ajunge din punctul A în punctul B, știind sigur ce anume trebuie să faci.
Un business plan este necesar mai ales dacă nu ești unic investitor sau îți propui să ceri un împrumut pentru a-ți începe afacerea, mai ales dacă vorbim despre programe de start-up.
Că și informații care trebuiesc cuprinse în business plan avem următoarele: investiții vs câștiguri, setarea unui model de business, setarea targetelor, setarea strategiei de vânzare și al potențialului de creștere a afacerii. Însă nu numai aspectele pozitive trebuiesc incluse ci și informații care ar putea influența afacerea ta: puncte slabe, clienți, locație, prețuri, produse, angajați și mai ales contabilitate.
După construcția planului, care este o parte tehnică, avem următorii pași cheie de făcut pentru deschiderea unei cafenele:
1. Setează-ți o viziune:
Trebuie să ai încredere în ea și să fie ceea ce te reprezintă și îți dorești pentru că asta îți va aduce succesul. Trebuie să crezi în tine și în viziunea ta.
2. Fă-ți temele: și mai ales învață.
Trăim într-o societate unde informația înseamnă puterea, aș că alege să te informezi. Poți să te informezi din surse scrise, de la prieteni sau de la alte persoane care dețin un business.
Și pentru a fi sigur că nu ai omis ceva fă-ți o listă de întrebări la care să găsești răspuns:
- Ce tipuri de roast sunt?
- Care este cea mai bună aparatură?
- Care sunt lucrurile esențiale într-o cafeanea?
- Ai competiție în zona în care dorești să-ți deschizi cafeneaua?
- Care sunt instituțiile publice de la care ai nevoie de autorizații?
- Care sunt celalalte resurse care te pot ajuta să-ți crești afacerea?
3. Identifică-ți costurile totale necesare pentru locație.
Pentru a avea o mai bună structură împartele în costuri pe care le faci doar o dată și costuri care vor veni lunar și de care trebuie să ții cont:
• Costuri pe care le faci o dată: întocmire acte, mobilarea locației ,aparatură, autorizații, renovări (dacă este cazul)
• Costuri lunare: chirie (dacă spațiul nu-ți aparține), salarii, utilități, marketing, consumabile
Pentru a fi sigur că începutul nu va fi dificil cel mai bine este să faci o evaluare a costurilor și să fi sigur că vei avea bugetul necesar să acoperi cheltuielile operaționale pe 6 sau 12 luni. Astfel nu vei fi nevoit să te împrumuți în cazul în care o lună nu merge bine.
4. Crează-ți o strategie de branding
Brandingul nu este doar un logo ci reprezintă doar o parte din identitatea ta, el reprezintă fața de care clienții își vor aminti. Însă în spatele identității vorbim de calitatea produsului tău, impresia pe care o lași clientului atunci când îți trece pragul și experiența totală în general.
Mereu am fost de părere că trebuie să te porți cu clienții tăi așa cum ți-ar placea ție să se poarte cineva cu tine. Întreabă-te ce te-ar face pe tine să te simți binevenit, care sunt motivele care te-ar face să treci pragul din nou.
Ține cont atât de experiența vizuală cât și cea senzorială. De câte ori nu ai fost îmbiat să treci pragul unei cafenele din cauza mirosului de cafea proaspăt măcinată care te chema să o încerci?
Iată câteva întrebări importante pe care trebuie să ți le pui pentru a stabili identitatea ta:
- Ce face că locația ta să fie unică: cafeaua, atmosfera, serviciile, ingredientele, personalul?
- Ce fel de experiență vrei să livrezi? Care este tema cafenelei tale?
- Cum poți crea acea comunitate dorită în jurul tău?
- Este logo-ul ales ceea ce ești tu? Te reprezintă și este ușor de înțeles în comunicarea ta?
- Cum va fi perceput logo-ul tău? Poate crea o recunoaștere ușoară și o familiaritate spontană?
5. Găsește spațiul potrivit
Spațiul va trebui să genereze o experiență plăcută clienților tăi și mai ales trebuie să fie poziționat de așa natură încât să bifeze și alte lucruri importante .
Iată câteva aspecte de urmărit pentru deschiderea unei cafenele:
- Alege o locație ideală pentru targetul tău consumator. Trebuie să te asiguri că vei avea destul trafic în zonă pentru a asigura vânzările de care ai nevoie.
- Alege locația și în funcție de bugetul disponibil și tine cont de cheltuielile ce vor veni. De asemenea ține cont în alegerea ta și dacă spațial este pragtetit pentru a susține o astfel de afacere.
- Identifică în zona în care ești dacă există și alte cafenele deschise. Este bine să cunoști concurența, să vezi cum funcționează, ce cafea au și orele de program
6. Obține toate actele necesare și autorizațiile de funcționare pentru deschiderea unei cafenele
Dacă nu o poți face singur atunci caută ajutor specializat și ia costul în calcul atunci când îți calculezi bugetul necesar pentru deschiderea cafenelei.
7. Alege cu grijă cine este distribuitorul tău de cafea
Până la urmă este produsul tău principal și sursa principală de venit așa că trebuie să analizezi cu grijă cerând mai multe oferte sim ai ales făcând un tasting.
Iată câteva aspecte de care trebuie să ții cont pentru deschiderea unei cafenele:
- Calitatea, cu siguranță băutorii de cafea știu să recunoască calitatea și trebuie să ții cont despre calitatea care o oferi. Caută prăjitorii care să te ajute în crearea blendului tău, mergi la ei și află totul despre sursa de cafea, cum prăjesc boabele și dacă sunt cei potriviți gusturilor tale.
- Cantitatea: caută un distribuitor care poate să-ți asigure cantitățile necesare chiar daca volumele tale nu sunt la fel mereu. Un partener de încredere vă putea să-ți ofere atât cantități mari daca este cazul cât și cantități mici. Poate vei dori la început să ai o varietate mai mare și atunci trebuie să te ajute.
- Comunicarea: da, este important că partenerul pe care îl alegi să-ți fie partener și să ai o comunicare bună cu el. Până la urmă nu este vorba doar de plasarea unei comenzi și atât, un partener bun îți va oferi sfaturi legate de fiecare pas al produsului pe care ți-l vinde: prăjire, ambalare, crearea de blenduri, etc
- Prețul. O cafea de calitate nu vine cu un preț mic însă nici nu ar trebui să te pună să aduci bani de acasă. Trebuie să găsești echilibrul perfect între preț și calitate astfel încât să ai o margine de care să fi mulțumit fară a face rabat de calitate. Gustul este cel care îți vă aduce înapoi clienți.
8. Designul spațiului interior și workflow-ul
Trebuie să fi atent la detaliile legate de amenajarea spațiului pentru a avea un work flow bun dar și pentru a crea o atmosferă plăcută. Încă o dată sfatul nostru este să îți creezi o identitate care să se regăsească în spațiu de cum clientul pășește înăuntru.
Muzica ambientală, luminile, decorul sunt lucruri de luat în calcul în epoca în care totul ajunge instant pe rețelele de social media și îți pot aduce succesul sau nu.
Work flow-ul trebuie gândit și el, nu uita , cu cât sunt mai eficienți și rapizi angajații tăi cu atât mai mult clienții sunt mai bucuroși pentru că uneori timpul este prețios.
9. Echipamentele necesare la deschiderea unei cafenele
Calitatea și produsul finit țin și de echipamentele pe care le achiziționezi așa că interesează-te și caută multe oferte. Ai nevoie de un partener care să aibă aceste echipamente și care să poată să îți ofere și asistență atunci când e cazul.
Iată o listă a echipamentelor de care ai nevoie pentru deschiderea unei cafenele:
- Espressor
- Râșniță de cafea
- Sistem de filtrare a apei
- Frigider/congelator
- Cuptor( în cazul în care servești și alimente)
- POS, o soluție complete integrată
- Echipament de servire
- Mașină de gheață
- O vitrina de expunere( în cazul în care servești și alimente)
- Blendere
Aceasta este o listă scurtă, bineînțeles că pe lângă ea trebuie să ai în calcul și toată materia primă și alte accesorii necesare. De asemenea un lucru util este să ai și un soft care să-ți permită managementul stocurilor.
10. Angajează și fă training echipei tale
Un barista bun întotdeauna va trebui să aibă pe lângă skills-uri profesionale și skils-uri sociale, el fiind cel care intră în contact direct cu clienții tăi.
Iată câteva lucruri pe care ar trebui să le cauți la un membru al echipei tale:
- să ofere un customer service bun
- să știe să comunica
- să fie atent la detalii
- să aibă abilitatea de a face multitasking
- să poată lucre sub presiune
- Să fie responsabil și de încredere
- să fie doritor să învețe
- să mențină locul curat
- să aibă o atitudine pozitivă în general
11. Fă-ți marketing
Va fi greu la început să reușești să devii cunoscut însă lucrurile trebuiesc făcute pas cu pas. Trebuie să ai încredere că ai făcut un plan de marketing care să te ajute să îți crești notorietatea.
Iată câteva modalități prin care poți să-ți promovezi afacerea:
- Fă-ți un website
- Fă-ți SEO
- Fă-ți canale relevante de Social Media
- Influencer marketing
- Adună-ți comunitatea la evenimente organizate în locația ta sau în pop up shops
- Fă giveaway-uri și tomboble
- Fă-ți advertising plătit
12. Lansarea
Organizează o zi în care îți aduci primii oameni din comunitate aproape și îi lași să te cunoască. Vorbește cu partenerii tăi și roagă-i să te ajute cu o rundă de produse pe care să le oferi ca și sampling: cafea, tricouri, o demonstrație de latte art.
Noi suntem aici să vă ajutăm așa că ne puteți contacta oricând sau ne puteți urmări pe rețelele de mai jos:
Facebook: CoffeeBranding.ro
Instagram @coffeebrandingro
Tik Tok: @coffeebranding.ro
2 răspunsuri